Lecznicze właściowości wina

Lecznicze właściowści wina
Jak spożywanie alkoholu wpływa na ryzyko zgonów

“Przynieście mi chyżo dzban wina!

Niechaj zanurzę swój umysł,

abym zdolny był powiedzieć coś światłego”

– Arystofanes – poeta i bajkopisarz

Szczegółowa analiza jakościowa wina wykazuje, że zawiera ono wiele różnorodnych substancji. Do najważniejszych należą: kwasy organiczne, etanol orazalkohole wyższe, aldehydy, estry, garbniki, cukry, barwniki, nielotne związki azotowe, składniki mineralne, witaminy i wiele innych. Razem przeszło sto różnych składników.

Z makro- i mikroelementów najistotniejsze to (zawartość w 100 g wina):potas (80-100 mg), fosfor (10-30 mg), wapń(10-15 mg), magnez (5-10 mg),sód (3-5 mg), żelazo (0,5-1,0 mg) oraz w śladowych ilościach – cynk, miedź i selen. Z witamin wino zawiera głównie: A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, witamina C, H, PP oraz związki polifenolowe (kwasy fenolowe, resweratrol, flawonoidy)

Tabela 1 Wino – zawartość składników w 1 litrze

Woda 800-900g
Alkohol Etanol (80-150g)Metanol <250mg
Cukry i gliceryny 1-4g5-20g

20-40g

> 40g

Wina wytrawneWina półwytrawne

Wina półsłodkie

Wina słodkie

PentozyGlicerol <2g5-20g
Kwasy i kwasy lotne Kwas jabłkowy (0,1-6g), bursztynowy (0,5-2g), mleczny (1-5g), winny (1-5g), cytrynowy (<500mg), octowy (0,2-0,9g)
Fenole i garbniki Garbniki i taniny (0,04-4g), leukoantocyjany (0,1-0,3g), antocyjany (0,1-0,5g), związki polifenolowe (resweratrol, kwercetyna, katechina, epigallokatechina)
Aldehydy (do 100mg)  i  estry (10-500mg), aminokwasy i witaminypopiół (1,5-4g) potas, wapń, magnez, sód, żelazo, miedź, chlor, siarka, bor, jod, mangan, molibden, wanad, tytan, cynk

 

Regularne spożywanie, zwłaszcza wina czerwonego, przeciwdziała miażdżycy, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Francuzi, którzy piją regularnie czerwone wino, rzadziej cierpią na chorobę wieńcową. Dzieje się tak dzięki zawartym w winogronach związkom fenolowym, które znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron i podczas fermentacji przechodzą do wina. Do najważniejszych związków fenolowych należąresweratrol i kwercetyna, które są bardzo skutecznymi przeciwutleniaczami.

 

Średni poziom resweratrolu w winach z niektórych regionów przedstawia się następująco:

  • Burgundia – 4,39 mg/l (Beauojolais tylko 2,88 mg/l),
  • Bordeaux – 3,89 mg/l,
  • Dolina Rodanu – 3,60 mg/l,
  • Włochy – 1,76 mg/l,
  • Hiszpania i Portugalia – 1,64 mg/l,
  • Węgry i Rumunia – 3,26 mg/l.
  • Wina szwajcarskie – od 5,0 do 12,3 mg/l

 

Stosując odpowiednią dietę (zwłaszcza śródziemnomorską), prowadząc również śródziemnomorski styl życia (spotkania rodzinne, zabawy, sport, wycieczki), a przy tym pijąc wino w umiarkowanych ilościach   możemy skutecznie zadbać o swoje zdrowie.

Tabela 2.  Zwyczaje żywieniowe a śmiertelność z powodu choroby wieńcowej

Dzienne spożycie w g Kreta USA
Chleb 380 97
Suche rośliny strączkowe 30 1
Zielone rośliny strączkowe 191 171
Owoce 464 233
Mięso 35 273
Ryby 18 3
Tłuszcz 95 33
Alkohol 15 6
Śmiertelność z powodu choroby wieńcowej(na 100000 mieszkańców) 9 424

 

W tabeli  3 przedstawiono wyniki badań duńskich naukowców, które udowadniają, że umiarkowane picie wina wpływa bardzo korzystnie na zdrowie konsumenta, gdyż znacznie zmniejsza śmiertelność na skutek chorób wieńcowych i udaru mózgu od 31 do 56%, a z powodu innych przyczyn od 14 do 50%.

Tabela 3. Względne ryzyko zgonów na skutek chorób wieńcowych i innych w aspekcie spożycia napojów alkoholowych u 13285 osób pomiędzy 30 a 69 rokiem życia w latach 1976-1988

Częstość spożycia Spożywanie piwa Spożywanie wina Spożywanie alkoholi wysokoprocentowych
Śmiertelność  z powodu choroby wieńcowej i udaru mózgu
Nigdy 1, 00(względna wartość odniesienia) 1,00 1,00
Raz w miesiącu 0,79 0,69 0,95
Raz w tygodniu 0,87 0,53 1,08
Codziennie od 1 do 2 szklanek 0,79 0,47 1,16
Codziennie od 3 do 5 szklanek 0,72 0,44 1,35
Inne przyczyny zgonu
Nigdy 1,00 1,00 1,00
Raz w miesiącu 0,82 0,86 0,80
Raz w tygodniu 1,02 0,80 0,81
Codziennie od 1 do 2 szklanek 0,96 0,80 0,81
Codziennie od 3 do 5 szklanek 1,22 0,50 1,36

W tabeli 4 przedstawiono wpływ spożywania wina na ważne parametry krwi człowieka mające wpływ na ryzyko zawału serca.

Tabela 4.  Wpływ spożycia wina  na obniżenie ryzyka zawału serca

Parametry Pozytywna ocena przy
HDL, HDL2, HDL3 Wzrost
trójglicerydy Spadek
LDL Spadek
plazminogen Wzrost
fibrynogen Spadek
zdolność do przeciwutleniania Wzrost
skurczowe / rozkurczowe tętnicze ciśnienie krwi Spadek
waga ciała Spadek

 

“Picie wina – to życie, degustacja wina – to nauka, rozmowa o winie – to sztuka”. Tak miał powiedzieć pewien francuski znawca wina, poeta i wielki myśliciel.

Autor książki pt. „Wina świata” napisał, że „na ogół ludzi nie zachwyca smak wina, gdy próbują je po raz pierwszy. Wino zawiera bowiem wiele substancji, które mogą drażnić osobę nieprzyzwyczajoną, jednak to one właśnie powodują, że wino jest idealnym napojem towarzyszącym różnym potrawom. (…) Upodobanie do wina nie jest więc cechą wrodzoną; to coś czego się trzeba nauczyć”

Tak więc, na podstawie treści wyżej przedstawionych przysłów możemy domyślić się, że już nasi przodkowie, wiedzieli, że warto pokochać wino. A pokochać je na pewno jest warto, bo jak podaje literatura, stosując odpowiednią dietę (zwłaszcza śródziemnomorską – śródziemnomorska piramida żywieniowa), pijąc wino w umiarkowanych ilościach oraz prowadząc aktywny tryb życia  możemy skutecznie zadbać o swoje zdrowie.

© Dr inż.  ROMAN ANDRZEJ ŚNIADY

Źródło:

Falcó C., Wino. Porady markiza z Griñón, Poznań 2006.

Michel Montignac, A la salud por el vino,1999 w: Carlos Falcó, Wino, 2006

Pedersen J.M. i  Ronold A., Wina świata, 2006

http://www.dobrewina.pl

http://www.festus.pl

http://www.old.wino.org.pl/frames/index2.htm

http://www.winnica.golesz.pl

Reklamy